Concrete Kitchen by Nolte

Κουζίνα από τσιμέντο – Διαχρονική και ρουστίκ

Η Nadja, που όπως λέει ο σύζυγός της Mo είναι 30 ετών, επέλεξε μία κουζίνα από τσιμέντο που είναι παράλληλα μοντέρνα και διαχρονική. Το ζευγάρι έχει δύο κόρες. Στις αρχές του 2020 ανακαίνισαν ριζικά ένα παλιό σπίτι στην Κάτω Σαξονία και αυτή η ανακαίνιση τους «ξύπνησε» το πάθος για διακόσμηση. 

Η ίδια, αν έπρεπε να περιγράψει τον εαυτό της με τρεις λέξεις αυτές θα ήταν: Αυθόρμητη, ανυπόμονη και γεμάτη ζωντάνια. Δεν της αρέσει καθόλου η μετριότητα και γενικά τα μισά πράγματα. Όταν είναι να κάνει κάτι ή θα το κάνει τέλεια ή καθόλου. Το σπίτι στο οποίο ζουν είχε χτιστεί το 1962. Η πλήρης ανακαίνιση διήρκησε 9 μήνες και ουσιαστικά κάθε δωμάτιο ξαναχτίστηκε από την αρχή.

Κάποιοι τοίχοι χρειάστηκε να γκρεμιστούν ενώ άλλοι σηκώθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Η παλιά κουζίνα μετατράπηκε σε μπάνιο για τους φιλοξενούμενους και ο παλιός ξενώνας έδωσε τη θέση του στη νέα κουζίνα. Αν και χρειάστηκε μεγάλη φαντασία για όλες αυτές τις μετατροπές, το ζευγάρι τα κατάφερε μόνο του χωρίς τη βοήθεια κάποιου αρχιτέκτονα. Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση του κήπου τους. Τι θα λέγατε να μια ματιά στο σπίτι τους;

Σχεδιάσατε όλη την κουζίνα σας σε concrete look δηλαδή όψη τσιμέντου. Γιατί επιλέξατε κάτι τέτοιο;

Επιλέξαμε μια κουζίνα με τσιμεντένια εμφάνιση γιατί αποπνέει αυτή τη δροσερή ατμόσφαιρα στη σοφίτα. Οι επιφάνειες είναι ζωντανές, εκφραστικές ενώ εξακολουθούν να εκπέμπουν ηρεμία. Αγαπάμε πραγματικά αυτό το διαχρονικό, ρουστίκ στυλ. Το ύφος αυτό κυριαρχεί σε ολόκληρο το σπίτι μας σαν κεντρικό θέμα και σίγουρα αντανακλά την υπόλοιπη εσωτερική μας διακόσμηση.

Επιλέξατε μία κουζίνα χωρίς χερούλια με φωτεινές λαβές. Τι σας έκανε να επιλέξετε αυτό το στυλ;

Ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για εμάς ήταν η κουζίνα να είναι χωρίς πόμολα. Γενικά θέλαμε μια πολύ μοντέρνα που να δείχνει καθαρή. Όταν έχεις παιδιά, χρειάζεσαι επιφάνειες που μπορείς να τις σκουπίσεις εύκολα με ένα πέρασμα. Οι λείες προσόψεις καθαρίζονται πολύ εύκολα. Θεωρήσαμε εξίσου σημαντικό η κουζίνα μας να είναι καλά φωτισμένη. Επιλέξαμε σκόπιμα τον φωτισμό στην επένδυση της λαβής. Από τη μία, θέλαμε να έχουμε έναν καλά φωτισμένο χώρο για χρήση από την άλλη θέλαμε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έμμεσο φωτισμό για να δημιουργήσουμε την τέλεια ατμόσφαιρα στην κουζίνα μας. Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε αυτόν τον φωτισμό για ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα λειτουργεί ενισχυτικά στο ότι δεν υπάρχουν λαβές. Θα έλεγα ότι ο φωτισμός είναι καθοριστικός για το κλίμα που δημιουργείται σε κάθε χώρο. Το χαμηλό και θερμό φως δημιουργεί cozy και ζεστή ατμόσφαιρα. Το λευκό έντονο φως σε κρατά σε εγρήγορση και δίνει την αίσθηση ζωντάνιας. Τα πάντα ρυθμίζονται ξεχωριστά από ένα τηλεκοντρόλ. Μπορούμε να φωτίσουμε την κουζίνα μας σε όποια στάδιο θέλουμε. Κάποιοι από τους followers μας στο Instagram εμπνεύστηκαν από αυτό και για τις δικές τους κουζίνες και είναι κάτι που μας κάνει πολύ χαρούμενους.

Η νησίδα στην κουζίνα με έξτρα μπάρα αποτελεί όνειρο για πολλούς. Τι έπρεπε να λάβετε υπόψη γι’ αυτό το σχέδιο;

Ναι σίγουρα αποτελεί όνειρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε τις διαστάσεις του δωματίου πριν ξεκινήσετε, έτσι ώστε όλα τα έπιπλα να χωρέσουν αργότερα στη θέση για την οποία προορίζονται. Είχαμε κάνει τα σχέδια της κουζίνας έτσι ώστε να έχουμε αρκετό αποθηκευτικό χώρο τριγύρω και τα ντουλάπια να είναι αρκετά βαθιά για τα σερβίτσια και τα μαγειρικά σκεύη που δεν χρησιμοποιούμε πολύ.

Τι χρήση κάνετε στην κουζίνα σας σε καθημερινή βάση και πόσο χρησιμοποιείτε τη νησίδα και το μπαρ;

Η κουζίνα και η νησίδα αποτελούν το μέρος συγκέντρωσης στο σπίτι μας. Η κουζίνα είναι εκπληκτική όχι μόνο για να μαγειρεύουμε όλοι μαζί αλλά και για να τρώμε συζητώντας σε μία υπέροχη ατμόσφαιρα. Αν και έχουμε μία μεγάλη τραπεζαρία, στα παιδιά αρέσει να κάθονται στην κουζίνα και να κάνουν τα μαθήματά τους.

Ποια θεωρείτε τα πιο δυνατά σημεία στην κουζίνα σας;

Αν αρχίσω να μιλάω για τα highlights στην κουζίνα μας δεν θα ξέρω από πού να αρχίσω και πού να σταματήσω. Όλη η κουζίνα είναι από μόνη της δυνατό σημείο. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στην κουζίνα μας είναι ότι διαθέτει ματ προσόψεις και πάγκους που διατηρούνται πολύ εύκολα καθαροί. Ο σύζυγός μου θα θεωρούσε highlight τον ρυθμιζόμενο φωτισμό με τηλεχειριστήριο ενώ τα παιδιά τον πάγκο του μπαρ. Μερικές φορές ωστόσο είναι τα μικρά πράγματα που κάνουν μία κουζίνα ξεχωριστή όπως η ενσωματωμένη εσωτερική πρίζα με USB. Και ας μην ξεχνάμε την ράγα για τις πετσέτες, ώστε να μην πιάνουν μούχλα και μυρίζουν άσχημα με τον καιρό. Ο απλός, λεπτός σχεδιασμός του από ανοξείδωτο ατσάλι το καθιστά ιδανικό για κάθε κουζίνα χωρίς λαβές.

Τι έχετε κρύψει στο ντουλάπι με το ρολό – πορτάκι και γιατί το επιλέξατε;

Επιλέξαμε το ρολό πορτάκι για να κρύψουμε πολλά λειτουργικά αντικείμενα. Εξοικονομεί πολύ χώρο και κάνει την κουζίνα να φαίνεται καθαρή και τακτοποιημένη.

Τα ψηλά ντουλάπια έως το ταβάνι προσφέρουν άφθονο αποθηκευτικό χώρο και οι ηλεκτρικές συσκευές είναι στο ύψος των ματιών. Πείτε μας πώς χρησιμοποιείτε το χώρο σε αυτά και ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιλέξατε;

Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να μην χρειάζεται να κατεβαίνουμε όλη την ώρα στο κελάρι. Αυτός είναι ο λόγος που τα ψηλά έως την οροφή ντουλάπια ήταν απαραίτητα ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Ότι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά το αποθηκεύουμε στο ύψος των ματιών. Ειδικά τα φλιτζάνια, τα ποτήρια, τα μπολ και τα πιάτα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα. Επιλέξαμε ηλεκτρικές συσκευές της εταιρείας Neff. Λατρεύω τον φούρνο με την πτυσσόμενη πόρτα. Η αναδιπλούμενη πόρτα σου επιτρέπει να πλησιάζεις σχεδόν οτιδήποτε χωρίς να καείς – δεν υπάρχει τίποτα στο δρόμο σου. Το πλεονέκτημα της τοποθέτηση των ηλεκτρικών συσκευών στο επίπεδο των ματιών και της εργασίας δεν έχει να κάνει μόνο με τη λειτουργικότητα αλλά και οπτικά δείχνει εκπληκτικό. Για το ψυγείο μας έπρεπε να ψάξουμε κάτι σε ταιριαστό χρώμα. Επιλέξαμε ένα ψυγείο-ντουλάπα. Από την αρχή ξέραμε ότι το χρώμα έπρεπε να είναι ανθρακί για να ταιριάζει με τις προσόψεις της κουζίνας.

Κάθε λίγο, δείχνεις στο Instagram το εσωτερικό των ντουλαπιών της κουζίνας σου. Πώς καταφέρνεις και τα διατηρείς τόσο οργανωμένα;

Θεωρώ πως η οργάνωση και η σειρά στην κουζίνα μου είναι απαραίτητες ώστε να μπορώ να βρίσκω τα πάντα γρήγορα και να τα διατηρώ τακτοποιημένα. Κι όμως είναι το δωμάτιο το οποίο γίνεται πιο ακατάστατο και χαοτικό απ’ όλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπτύξετε ένα βολικό σύστημα για να διατηρείτε την κουζίνα σας τακτοποιημένη.

Ας αναφέρω μερικά παραδείγματα:

Τα συρτάρια κοντά στην κουζίνα είναι εκεί που αποθηκεύουμε τα μαχαιροπίρουνά μας και τα μπαχαρικά που χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα – οι κατσαρόλες και τα τηγάνια μπαίνουν στο τελευταίο συρτάρι κάτω από την κουζίνα. Αποθηκεύουμε τρόφιμα στα ντουλάπια και στα συρτάρια της κουζίνας. Έχουμε ένα σύστημα για να αποθηκεύουμε τι προμήθειές μας. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε πιο συχνά τοποθετούνται στα καλύτερα μέρη. Διατηρούμε τα πράγματα καλά τακτοποιημένα χρησιμοποιώντας βάζα αποθήκευσης και ιδανικά τους τοποθετούμε ετικέτες. Μια τακτοποιημένη κουζίνα με κάνει να νιώθω χαλαρή και χαρούμενη!

Ποιες προσόψεις και ποιοι πάγκοι έχουν τοποθετηθεί στην κουζίνα σας;

Επιλέξαμε προσόψεις κουζίνας από τσιμέντο σε ματ ανθρακί και πάγκο κουζίνας επίσης στο ανθρακί χρώμα του τσιμέντου.

Μετατρέψατε ένα παλιό κτίριο σε ένα σύγχρονο σπίτι – και τα κάνατε όλα μόνοι σας. Τι σας ενέπνευσε να αναλάβετε αυτό το έργο και πού είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσεις;

Το πρώτο βήμα είναι ο προγραμματισμός, όσο πιο λεπτομερής τόσο το καλύτερο. Στο δικό μας έργο μιλήσαμε για τους τομείς που μπορούσαμε να χειριστούμε μόνοι μας και όπου αυτό ήταν λογικό να κάνουμε. Φυσικά αυτή η λίστα εξαρτάται από τις ικανότητές σας. Ο κουνιάδος μου γνωρίζει τον τρόπο του στα κατασκευαστικά έργα και ο σύζυγός μου είναι ηλεκτρολόγος, οπότε δεν μπήκαμε σε αυτήν την περιπέτεια με κλειστά μάτια και η λίστα μας ήταν αρκετά μεγάλη. Αγαπάμε το περιβάλλον των παλιών σπιτιών γιατί βρίσκονται σε γειτονιές που έχουν μεγαλώσει εδώ και δεκαετίες. Η περιοχή γύρω τους δεν είναι γυμνή όπως σε νέες περιοχές ανάπτυξης. Αντίθετα, είναι πράσινο, με άφθονη φύση. Η υποδομή των δρόμων και των καταστημάτων είναι καλά ανεπτυγμένη. Όλη η γειτονιά έχει τη δική της ιστορία. Αυτή η ατμόσφαιρα ήταν που τα έκανε όλα αξιόλογα.

Καθώς σχεδιάζατε το σπίτι σας, πότε φτάσατε στην κουζίνα;

Στην πραγματικότητα σχεδιάσαμε πρώτα την κουζίνα, κάναμε ακόμη και την παραγγελία και μετά προχωρήσαμε σε οτιδήποτε άλλο στο σπίτι μας. Ήθελα να σταματήσω τον σύζυγό μου από το να κόβει τις γωνίες σε λάθος μέρος.

Ήξερες πώς ακριβώς ήθελες να μοιάζει η κουζίνα σου; Ή το σχέδιο που έχετε τώρα προέκυψε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού;

Ω ναι, η κουζίνα ήταν πλήρως σχεδιασμένη πολύ πριν ξεκινήσουμε το έργο της ανακαίνισης. Πήραμε το χρόνο μας να σχεδιάσουμε την κουζίνα μας. Δεν θα είχαμε αυτό το χρόνο κατά τη διάρκεια της πραγματικής ανακαίνισης. Εξάλλου, η κουζίνα πρέπει να ενσωματωθεί στο σχέδιο για τις ηλεκτρικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ο χρόνος. Οι ριζικές ανακαινίσεις είναι ένα τεράστιο έργο. Ειδικά όταν κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης έχεις ταυτόχρονα δουλειά και οικογένεια να περιποιηθείς. Μετά τη φάση του σχεδιασμού προχωρήσαμε αμέσως στο σκληρό κομμάτι του έργου. Όλα έπρεπε να απομακρυνθούν: ταπετσαρίες, ξύλινη επένδυση, σοβατίσματα και παλιές σκάλες. Το να «γδύσεις» όλο το σπίτι ήταν εξαντλητικό. Το να κάνουμε το νέο σχέδιο να ταιριάζει με την υπάρχουσα κτιριακή δομή ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση. 

Η τσιμεντένια όψη υπάρχει σε ολόκληρο το σπίτι σας. Σας ενέπνευσε κάποιος για να επιλέξετε αυτό το look και τι σας αρέσει τόσο πολύ σε αυτό;

Στην πραγματικότητα, εμπνευστήκαμε από την πρόσοψη της κουζίνας στο χρώμα του τσιμέντου και την υπέροχη δομή της. Εκεί ξεκίνησε η αγάπη μας για το concrete look. Το πρώτο πράγμα που παραγγείλαμε για το σπίτι μας ήταν η κουζίνα μας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το μπροστινό δείγμα για να επιλέξουμε πλακίδια και έτσι το ένα οδήγησε στο άλλο.

Με τι άλλο συνδυάσατε την τσιμεντένια εμφάνιση και καταφέρετε να πετύχετε αυτή την ατμόσφαιρα ζεστασιάς στον χώρο;

Στην πραγματικότητα αρκεί μία μικρή λεπτομέρεια που δίνει σε όλα την τελική cozy πινελιά. Ο συνδυασμός τσιμέντου με ξύλο δημιουργεί τέλεια ισορροπία. Αυτή η αντίθεση δείχνει πολύ ταιριαστή στο μάτι, σαν το ένα υλικό να είναι φτιαγμένο για να συμπληρώνει το άλλο. Αυτός είναι ο λόγος που αγοράσαμε ένα ξύλινο τραπέζι μήκους τριών μέτρων. Το τσιμέντο δένει επίσης θαυμάσια με πολλές αποχρώσεις χρωμάτων. Προσωπικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ ζεστές μπεζ και καφέ αποχρώσεις. Μου αρέσει να παραμένω σε μια χρωματική οικογένεια. Μια κουβέρτα αγκαλιά στον καναπέ με ασορτί μαξιλάρια και χαμηλό θερμό φωτισμό δημιουργούν αμέσως χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Τι σημαίνει για εσάς η ζωή στην κουζίνα;

Τα πάντα εδώ γίνονται. Μαγειρεύουμε καθημερινά και τα παιδιά μας βοηθούν. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη, η «καρδιά» του σπιτιού. Ο τόπος συνάντησης και το κέντρο της οικογενειακής ζωής. Το μέρος όπου η δημιουργικότητα μετατρέπεται σε νόστιμο φαγητό και το μέρος όπου μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το φαγητό όλοι μαζί.