Εάν είστε σε δίλημμα να επιλέξετε ανάμεσα σε μία παραδοσιακή κουζίνα ή κάποιο μοντέρνο σχέδιο τότε η ιστορία της Julia σας δίνει την απάντηση.
Το αρχικό σχέδιο: ένα διαμέρισμα σε ένα ιστορικό κτίριο σε μια μεγαλούπολη με γυψοσανίδα στα ψηλά ταβάνια και μια βεράντα. Το τελικό σχέδιο: ένα μεγάλο νέο σπίτι στην εξοχή με δύο βεράντες και κήπο.
Μετά από αρκετά χρόνια στην πρωτεύουσα, η Julia επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της και έχτισε μια μονοκατοικία με τον σύντροφό της σε μια ειρηνική συνοικία στην Αυστρία. Η κάτοψη ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτοσχέδια και πολλές από τις εργασίες στο σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο του πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Η θέα και το φως ήταν δύο βασικοί λόγοι για την επιλογή του οικοπέδου. Το σπίτι, που βρίσκεται σε πλαγιά με νότιο προσανατολισμό, διαθέτει και τα δύο. Επιπλέον, η εσωτερική διακόσμηση συνδυάζει το μοντέρνο με το κλασικό και δίνει στο νέο σπίτι μια ιδιαίτερη γοητεία…
Σε μία από τις αναρτήσεις σου κάνεις λόγο για έρωτα με την πρώτη ματιά και αναφέρεσαι στην κουζίνα σου. Γιατί πιστεύεις πως έγινε αυτό;
Όπως συνήθως συμβαίνει με τους έρωτες με την πρώτη ματιά, είναι δύσκολο να το εξηγήσεις, αλλά όλα είναι τέλεια. Πριν από αυτό, δεν είχα καμία εικόνα στο μυαλό για την κουζίνα των ονείρων μου και πίστευα πως θα ήταν μακρά η διαδικασία της επιλογής. Στο τέλος πιθανόν ερωτεύτηκα τη μίξη του κλασικού με το μοντέρνο σχέδιο. Αγαπώ την Art Deco αρχιτεκτονική και αυτό το σχέδιο κουζίνας είναι βαθιά εμπνευσμένο από αυτή.
Πώς θα περιέγραφες την κουζίνα σου;
Μοναδική αλλά όχι φορτική, απλή αλλά όχι βαρετή, κλασική αλλά καθόλου old-fashioned.
Μία κουζίνα σαν τη δική σου είναι κάπως σπάνια. Πώς αντιδρούν οι καλεσμένοι σου όταν τη βλέπουν;
Οι περισσότεροι μένουν έκπληκτοι με την καλή έννοια. Τουλάχιστον έτσι λένε.
Χρειάζεται λίγο τόλμη για να επιλέξεις ένα σχέδιο κάπως… μοναδικό;
Δεν νομίζω πως είναι τόσο μοναδικό που να χρειάζεται τόλμη. Ενδεχομένως δεν είναι αυτό το είδος κουζίνας που θα περίμενες να δεις σε ένα νέο κτίριο στην Αυστρία. Θα συμβούλευα τους άλλους να ,ην αφήνουν τις τάσεις να καθοδηγούν τις αποφάσεις τους αλλά να ακούν την καρδιά τους και να επιλέγουν αυτό που πιστεύουν πως τους ταιριάζει καλύτερα.
Ποια εικόνα είχες για την κουζίνα σου στην αρχή;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως δεν είχα κάποια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μου. Ένα πράγμα που σίγουρα δεν ήθελα ήταν ένας ορατός απορροφητήρας. Έπρεπε επίσης να έχω ένα ξεχωριστό αποθηκευτικό ντουλάπι ακριβώς δίπλα στην κουζίνα.
Πώς ήταν η διαδικασία σχεδιασμού της κουζίνας σου;
Πάνω σε αυτό το θέμα, θα ήθελα να πω πως καταλήξαμε να απορρίπτουμε στην πράξη κάθε σχέδιο που είχαμε, περίπου τρεις φορές κατά τη φάση της κατασκευής. Τοίχοι αφαιρέθηκαν ξανά, οι παροχές για τα φώτα κόπηκαν, τα παράθυρα μεταφέρθηκαν… επομένως είναι αυτονόητο ότι η διάταξη της κουζίνας άλλαξε ξανά την τελευταία στιγμή. Αυτό που μας βοήθησε περισσότερο ήταν να δημιουργήσουμε το μοντέλο της κουζίνας με χαρτόκουτα όσο το κτίριο ήταν ακόμα στη φάση του κελύφους, για να δούμε πώς θα ήταν να κάνεις δουλειές στην κουζίνα. Μαζί με τον πολύ υπομονετικό σχεδιαστή κουζίνας, βρήκαμε τελικά την τέλεια λύση για εμάς.
Από τι υλικό είναι ο πάγκος κουζίνας και γιατί το επέλεξες;
Επιλέξαμε έναν πάγκο κουζίνας πάχους 3 εκ. από λευκό χαλαζίτη. Μου αρέσει η όψη του μαρμάρου – αλλά μας συνέστησαν να μην το χρησιμοποιούμε σε κουζίνα. Με την εμφάνιση, τις χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης και την πρακτικά άφθαρτη αντοχή του, ο χαλαζίτης καλύπτει όλες τις ανάγκες μας για πάγκο εργασίας.
Σκέφτηκες να επιλέξεις μακριές λαβές;
Στην πραγματικότητα, δεν κοιτάξαμε καν για εναλλακτική λύση στα χερούλια μας. Όμως μερικά από τα ντουλάπια της κουζίνας είναι εξοπλισμένα με έλξη με τα δάχτυλα ή με ώθηση για άνοιγμα.
Η γυάλινη βιτρίνα με φως είναι ένα από το σημεία που κλέβουν τις εντυπώσεις στην κουζίνα. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Θα πρέπει να επανέλθω σε αυτό που είπα προηγουμένως. Είδαμε το γυάλινο ντουλάπι σε ένα περιοδικό και αμέσως αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε πού θα μπορούσαμε να ενσωματώσουμε εμείς ένα τέτοιο στη δική μας κουζίνα. Όπως και με άλλα στοιχεία, συζητήθηκε στη διαδικασία του σχεδιασμού. Στο τέλος το γυάλινο ντουλάπι βρήκε τη θέση του στην καρδιά της κουζίνας. Ο φωτισμός μπορεί να ρυθμιστεί από ψυχρός σε θερμός λευκό και πολύ συχνά τον χρησιμοποιούμε για ατμόσφαιρα τα βράδια.
Τι έπρεπε να λάβετε υπόψη δεδομένου πως το σπίτι σας βρίσκεται σε πλαγιά ενός λόφου;
Η βασική διαφορά από ένα σπίτι που είναι χτισμένο σε επίπεδο οικόπεδο είναι πιθανώς η έξτρα προσπάθεια που απαιτείται για την κατασκευή της κάτω πλάκας. Είναι, φυσικά, απαραίτητο να αντισταθμίσεις την κλίση για να δημιουργηθεί μια επίπεδη επιφάνεια. Στη νότια πλευρά γεμίσαμε σχεδόν έναν ολόκληρο όροφο. Για οικόπεδα σε πολύ απότομες πλαγιές θα ήταν πιο βολικό ένα σπίτι σε χωριστά επίπεδα.
Το σπίτι σας είναι χτισμένο σε “bauhus” στυλ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Αν και το «Bauhaus» τεχνικά δεν είναι ένα καθαρά οριοθετημένο στυλ, όταν ο όρος χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη συνήθως αναφέρεται σε μοντέρνα αρχιτεκτονική και σχέδιο. Για να το θέσω απλά: «η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία». Στο σχεδιασμό του σπιτιού μας, στην πραγματικότητα εμπνευστήκαμε κάπως από τον Walter Gropius – έναν από τους ιδρυτές του Bauhaus – και τα Master’s Houses που σχεδίασε ο ίδιος στην πόλη Dessau. Ήταν σημαντικό για εμάς να έχουμε διαθέσιμους δύο ορόφους χωρίς κεκλιμένες επιφάνειες. Επιπλέον, ο προεξέχων επάνω όροφος προστατεύει το σαλόνι από υπερθέρμανση το καλοκαίρι.
Λες πως δεν σου αρέσει πολύ το μαγείρεμα ή να ψήνεις. Άλλαξε κάτι με τη νέα κουζίνα; Ή ο σύντροφός σου είναι αυτός που εξακολουθεί να ετοιμάζει τα γεύματα;
Περνάω πολύ χρόνο στη δουλειά και επιστρέφω αργά στο σπίτι. Έτσι συνήθως δεν έχω διάθεση να κάνω μεγάλη προσπάθεια στην κουζίνα. Επίσης δεν έχω και πολλές ιδέες. Από την άλλη είμαι λάτρης της σαλάτας γι’ αυτό σπάνια ανάβω φούρνο. Ο σύντροφός μου είναι πιο πρόθυμος στο να μαγειρέψει αλλά θα μπορούσαμε και οι δύο να πάρουμε μερικά μαθήματα.
Γενικά το φως και το χρώμα παίζουν σημαντικό ρόλο στο σπίτι σας…
Μελέτες δείχνουν ότι τα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, έχουν επίδραση στην ευτυχία μας. Οι άνθρωποι είναι όλοι διαφορετικοί και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τον χρωματικό συνδυασμό που προτιμούν. Πάντα ήμουν λάτρης των χρωμάτων. Είτε είναι στη μόδα είτε στην τέχνη. Το σπίτι μας το αντικατοπτρίζει. Εκτός από το ταβάνι δεν θα βρείτε ούτε έναν λευκό τοίχο. Αν και μου αρέσουν τα σπίτια με απλά άσπρα, μαύρα ή γκρι σχέδια σε φωτογραφίες και πίνακες, δεν θα ήθελα να μένω σε αυτά η ίδια.
Πώς θα περιέγραφες το στυλ της εσωτερικής σας διακόσμησης;
Θα περιέγραφα το στυλ μου ως «πολύχρωμο μοντέρνο-κλασικό» με μερικές νότες από τα μέσα του αιώνα. Αλλά γενικά πολύ σπάνια ακολουθώ κατευθυντήριες γραμμές. Ευτυχώς το γούστο του συντρόφου μου είναι παρόμοιο με το δικό μου.
Σε μια από τις αναρτήσεις σου γράφεις ότι σου αρέσουν όλα «αρκεί να μην είναι συνηθισμένα». Τι εννοείς με αυτό;
Λοιπόν, νομίζω ότι γεννήθηκε με αυτό το γούστο για οτιδήποτε είναι εξαιρετικό. Σε ό,τι αυτό αφορά την εσωτερική διακόσμηση, σημαίνει πως: Με γοητεύουν τα έπιπλα και τα αντικείμενα που δεν μπορείς να βρεις σε κάθε νοικοκυριό. Προτιμώ αντικείμενα που έχουν κάτι να πουν, κρύβουν μία ιστορία ή απλώς διαφέρουν από τις τρέχουσες τάσεις. Μου αρέσει πολύ να συνδυάζω το παλιό με το νέο, κάτι που εφαρμόσαμε πολύ στο σπίτι μας.
Πού βρίσκεις όλους αυτούς τους μοναδικούς θησαυρούς;
Μου αρέσει να περιηγούμαι σε πλατφόρμες με μεταχειρισμένα και πλατφόρμες δημοπρασιών. Για παράδειγμα, τα σκαμπό στο μπαρ της κουζίνας μας ήρθαν από ένα εστιατόριο στη Βιέννη και το επώνυμο φωτιστικό πάνω από την κουζίνα είναι επίσης μεταχειρισμένο που το βρήκα σε χαμηλή τιμή. Ενίοτε βρίσκω πράγματα σε υπαίθριες αγορές, αγοράσαμε τρεις πίνακες ζωγραφικής σε μία τέτοια αγορά σε πρόσφατες διακοπές μας στη νότια Γαλλία.
Τι σημαίνει για εσάς η ζωή στην κουζίνα;
Καθώς μετακομίσαμε μόλις πριν από λίγους μήνες, πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω ακόμα σε αυτό – αλλά χάρη στον ανοιχτό σχεδιασμό, η κουζίνα μας δεν είναι απλώς ένα μέσο που εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, αλλά ένα μέρος που σε προσκαλεί να χαλαρώσεις και να απολαύσεις. Αυτό το θεώρησα σημαντικό για όλα τα δωμάτια του σπιτιού.