Αποθηκευτικός χώρος σε μικρή κουζίνα

Πλούσιος αποθηκευτικός χώρος και στην πιο μικρή κουζίνα – Ιδέες και λύσεις

Ο πλούσιος αποθηκευτικός χώρος είναι το ζητούμενο σε κάθε κουζίνα. Όταν πρόκειται για μικρή κουζίνα, ακόμη και το εκατοστό έχει σημασία. Η οργάνωση μιας μικρής κουζίνας μοιάζει συχνά με σύνθετο παζλ όπου κάθε κατσαρόλα, τηγάνι ή βαζάκι πρέπει να βρει ακριβώς τη θέση του.

Με τη σωστή στρατηγική ακόμη και η πιο μικρή κουζίνα μπορεί να γίνει η πιο αποτελεσματική. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε ιδέες για το πώς να εκμεταλλευτείτε κάθε σπιθαμή της κουζίνας σας με έξυπνες και καινοτόμες λύσεις.

Αποθηκευτικός χώρος σε μικρές κουζίνες

Το κλειδί για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια μικρή κουζίνα βρίσκεται στον τρόπο αποθήκευσης των αντικειμένων. Με σωστό σχεδιασμό στην επίπλωση μπορείτε να εξασφαλίσετε την τάξη και ταυτόχρονα να πετύχετε μία εντυπωσιακή αισθητική. Σας παρουσιάζουμε μερικές επιλογές για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στη μικρή σας κουζίνα.

Κάθετες λύσεις αποθήκευσης σε μικρές κουζίνες

Όταν σκέφτεστε για λύσεις αποθήκευσης σε μικρές κουζίνες, ίσως πρώτα σας έρχεται στο μυαλό ένας λειτουργικός πάγκος κουζίνας με τα αντίστοιχα ντουλάπια τοίχου. Ωστόσο, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που σας διαφεύγει: ο κάθετος χώρος. Υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στους τοίχους και την οροφή, οπότε γιατί ο αποθηκευτικός χώρος να περιοριστεί μόνο σε επιδαπέδιες λύσεις;

1. Κλασικά ντουλάπια αποθήκευσης τροφίμων: 

Είναι δημοφιλή εδώ και πολλά χρόνια – και δεν είναι τυχαίο. Εκτός από το πρακτικό τους ύψος, ταιριάζουν σε στενούς χώρους λόγω του μικρού τους πλάτους. Το επεκτεινόμενο εσωτερικό τους είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και διευκολύνει την οργάνωση των τροφίμων. Με λειτουργική πρόσβαση και από τις δύο πλευρές, μπορείτε να εντοπίζετε εύκολα τα είδη της κουζίνας σας.

2. Ντουλάπια κουζίνας από το δάπεδο μέχρι την οροφή:

Αντί για ένα κλασικό ντουλάπι αποθήκευσης, στις μικρές κουζίνες χρησιμοποιείστε ντουλάπια κουζίνας από το δάπεδο μέχρι την οροφή και ράφια τοίχου ως λύσεις αποθήκευσης. Μια χρήσιμη συμβουλή: Επιλέξτε πορτάκια κουζίνας χωρίς γυαλί. Τα ντουλάπια κουζίνας από το δάπεδο μέχρι την οροφή κρύβουν επιδέξια όσα αποθηκεύετε κάνοντας αμέσως μία μικρή κουζίνα να μοιάζει τακτοποιημένη.

3. Εγκαταστήστε τα επάνω ντουλάπια τοίχου μέχρι το ταβάνι: 

Τα αντικείμενα και τα σκεύη της κουζίνας που δεν χρησιμοποιούνται συχνά τοποθετήστε τα στα επάνω τμήματα των ντουλαπιών και τα καθημερινά στα κάτω. Με αυτό τον τρόπο η κουζίνας σας παραμένει εργονομική.

4. Επιλέξτε ψηλά ντουλάπια βάσης

Τα ντουλάπια βάσης με ύψος 90 cm προσφέρουν 20% περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στη μικρή κουζίνα σας και επιτρέπουν την προσθήκη ενός επιπλέον συρταριού στο ντουλάπι.

5. Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χώρο στον τοίχο

Στις μικρές κουζίνες, οι ελεύθεροι τοίχοι είναι ιδανικοί για ψηλά ράφια. Χρησιμοποιήστε τα ως αποθηκευτικό χώρο για τα τρόφιμα, τα λαχανικά και τα πιάτα έτσι ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Χρήσιμη συμβουλή: Επιλέξτε μικρά ράφια και ράγες για τις πλάτες και της κουζίνας ώστε να αποθηκεύετε εκεί τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση. Έτσι δεν θα χρειάζεται να χάνετε χρόνο για να ανοίγετε συρτάρια και ντουλάπια.

Οριζόντιες λύσεις αποθήκευσης σε μικρές κουζίνες

Σκεφτείτε όμως και σε… πλάτος. Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο την επιφάνεια της κουζίνας σας και τα ντουλάπια βάσης κάνοντας παράλληλα όσο πιο απλή γίνεται την δουλειά σας. Μερικές συμβουλές για να δημιουργήσετε τον μέγιστο δυνατό αποθηκευτικό χώρο σε μικρές κουζίνες.

1. Επιλέξτε πρακτικά γωνιακά ντουλάπια

Οι γωνίες της κουζίνας δεν είναι και τόσο πρακτικές και γι’ αυτό κρύβουν τις περισσότερες φορές πλούσιο αποθηκευτικό χώρο που μένει ανεκμετάλλευτος. Τα γωνιακά ντουλάπια αξιοποιούν το βάθος του χώρου και γίνονται ακόμη πιο πρακτικά με τα περιστρεφόμενα ράφια. Έτσι έχετε πρόσβαση στις πιο απομακρυσμένες γωνίες του ντουλαπιού και τα μεγάλα σκεύη κουζίνας, όπως οι κατσαρόλες, τα τηγάνια ή ακόμη και τα τρόφιμα, είναι άμεσα προσβάσιμα με μία κίνηση.

2. Χρησιμοποιήστε βαθιά εντοιχισμένα ντουλάπια

Μπορείτε να κερδίσετε έξτρα αποθηκευτικό χώρο επιλέγοντας ντουλάπια κουζίνας βάθους 75 cm. Με μόλις 15 εκατοστά περισσότερο χώρο στον τοίχο, μπορείτε να επιτύχετε 32% περισσότερο αποθηκευτικό χώρο σε μικρές κουζίνες.

3. Χρησιμοποιείστε συρόμενες επιφάνειες εργασίας

Ο χώρος κάτω από τον πάγκο της κουζίνας προσφέρει πολλές δυνατότητες: Οι συρόμενες μονάδες εξοικονομούν χώρο και εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζεται. Εναλλακτικά, ενσωματώστε συρόμενες επιφάνειες εργασίας στα ντουλάπια βάσης.

4. Χρησιμοποιείστε τη βάση της κουζίνας ως αποθηκευτικό χώρο

Στις μικρές κουζίνες ούτε ένα εκατοστό δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτο. Με συρτάρια χαμηλά στη βάση της κουζίνας μπορείτε να βρείτε έξτρα αποθηκευτικό χώρο για τα μεγάλα και επίπεδα αντικείμενα της κουζίνας, όπως για παράδειγμα λαμαρίνες, δίσκους ή πιάτα σερβιρίσματος.

5. Ράγες στις εσοχές της κουζίνας

Οι ράγες βοηθούν καθώς σε αυτές μπορείτε να κρεμάτε διάφορα είδη κουζίνας όπως για παράδειγμα κουτάλες, εξοικονομώντας έτσι επιπλέον χώρο στα συρτάρια. Ταυτόχρονα ο πάγκος εργασίας μένει πιο καθαρός και τακτοποιημένος. 

 

Εσωτερική οργάνωση στα συρτάρια και τα ντουλάπια

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές έχετε ψάξει για ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό ή για μία κουτάλα μαγειρικής; Αρκετά συχνά, σωστά; Δείτε πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο με τη μελετημένη εσωτερική οργάνωση στα ντουλάπια σας, ειδικά εάν η κουζίνα σας είναι μικρή.

1. Διαφορετικά ύψη για ράφια κουζίνας

Τα ράφια και τα ντουλάπια με αφαιρούμενα ράφια αποτελούν μια πρακτική λύση για τις μικρές κουζίνες. Με διαφορετικά ύψη και επιφάνειες ραφιών, μπορείτε να προσαρμόσετε τα ντουλάπια δημιουργώντας κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο τόσο για ογκώδη πιάτα όσο και για μικρά δοχεία τροφίμων.

2. Έξτρα εσωτερικά συρτάρια

Στα ντουλάπια και τα συρτάρια, μπορείτε να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό χώρο χρησιμοποιώντας πρόσθετα πορτάκια ή εσωτερικά συρτάρια αντίστοιχα. Αποθηκεύστε συσκευές διαφορετικού μεγέθους και είδη κουζίνας σε πολλαπλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το περιεχόμενο είναι επίσης προσβάσιμο από τρεις πλευρές.

3. Αξιοποιήστε σωστά τα ράφια στα ντουλάπια και τα συστήματα συρταριών

Τα πάνω και τα κάτω ντουλάπια ενδεχομένως να μην είναι πρακτικά ως αποθηκευτικός χώρος. Τα πρόσθετα ράφια είναι η λύση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποθηκεύετε αντικείμενα όπως φλιτζάνια ή είδη καθαρισμού σε δύο ή περισσότερα επίπεδα.

Ή μήπως ψάχνετε μια λύση για τα ακατάστατα συρτάρια; Τότε επιλέξτε λειτουργικά συστήματα συρταριών για μαχαιροπήρουνα, μπαχαρικά, ακόμα και κατσαρόλες.

4. Πόρτες ντουλαπιών

Οι πόρτες στα ντουλάπια δημιουργούν επίσης αποθηκευτικό χώρο. Χρησιμοποιήστε στενά ράφια, κρεμάστρες ή μαγνήτες για να αποθηκεύετε έξυπνα βαζάκια μπαχαρικών, πετσέτες ή άλλα είδη κουζίνας. 

Αποθηκευτικός χώρος σε μικρή κουζίνα

Αποθηκευτικός χώρος σε μικρές κουζίνες – Οι πιο έξυπνες λύσεις

Τα οφέλη μιας καλά οργανωμένης κουζίνας -ειδικά όταν είναι μικρή- είναι προφανή: η ροή εργασίας κυλά ομαλά, χωρίς περιττές αναζητήσεις ενώ είναι πάντα τακτοποιημένη και όμορφη. Οι πιο σημαντικές συμβουλές για μεγάλο αποθηκευτικό χώρο σε μικρές κουζίνες:

1. Οι συρταρωτές αποθήκες τροφίμων είναι πολύ καλή επιλογή. Επιλέξτε επίσης ντουλάπια από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Οι επιτοίχιες μονάδες ντουλαπιών να είναι και αυτές μέχρι την οροφή ώστε να αξιοποιήσετε όλο τον κάθετο χώρο ως αποθηκευτικό.

2. Τοποθετήστε ψηλά και μικρά ράφια σε ελεύθερους τοίχους ώστε να τα χρησιμοποιείτε για την αποθήκευση τροφίμων ή και άλλων ειδών. Ρυθμίστε το ύψος και την επιφάνεια των ραφιών για να πετύχετε τον μέγιστο χώρο.

3. Τα γωνιακά ντουλάπια με περιστρεφόμενα ράφια είναι κατάλληλα για τις δύσκολες γωνίες της κουζίνας καθώς έτσι μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλο το βάθος του χώρου.

4. Αξιοποιήστε στο έπακρο τα ντουλάπια βάσης με τα εσωτερικά ράφια και συρτάρια.

5. Προσαρμόστε το εσωτερικό των ντουλαπιών και των συρταριών στις ανάγκες σας ώστε να αξιοποιήσετε κάθε σπιθαμή ως αποθηκευτικό χώρο. Επιλέξτε πορτάκια, ένθετα, συστήματα συρταριών και μικρά ράφια για τα αξεσουάρ της κουζίνας.