Nolte κουζίνα με χρώμα

Το ιδανικό χρώμα για κάθε κουζίνα – Ιδέες και tips

Ποιο χρώμα ταιριάζει τέλεια στην δική σας κουζίνα; Μάθετε όλες τις τάσεις και τα σχέδια για να βρείτε το ιδανικό χρώμα για εσάς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το χρώμα που θα επιλέξετε για την κουζίνα σας

Η κουζίνα είναι το μέρος του σπιτιού όπου όλες οι αισθήσεις συναντώνται. Είναι το μέρος που μας ενώνει όλους, το μέρος όπου βιώνουμε σημαντικές στιγμές της ζωής. Το μέρος που δίνει ρυθμό στην καθημερινότητά μας αλλά και το μέρος όπου προβληματιζόμαστε, χαλαρώνουμε ή… δημιουργούμε! Όλα αυτά εξηγούν το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του χρώματος ή των χρωμάτων για την κουζίνα σας. Ο χρωματισμός ενός δωματίου δεν δημιουργεί απλώς ατμόσφαιρα, παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση του μεγέθους του χώρου. Αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο – ιδιαιτέρως όταν η κουζίνα χρησιμοποιείται ως χώρος συγκέντρωσης για φαγητό.

Ατμόσφαιρα και διάθεση στην κουζίνα

Όποιο χρώμα κι αν επιλέξετε για να διακοσμήσετε ένα οποιοδήποτε δωμάτιο, αυτό είναι πάντα θέμα προσωπικού γούστου. Στην τελική, εσείς θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα μέσα σε αυτό. Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζετε είναι πως κάθε χρώμα έχει τη δική του επίδραση όσον αφορά την ατμόσφαιρα που δημιουργεί σε έναν χώρο. Οι διαφορετικές αποχρώσεις δημιουργούν διαφορετικές διαθέσεις, όπως έχει ανακαλύψει η ψυχολογία των χρωμάτων. Τα χρώματα που ονομάζουμε ζεστά (όπως πορτοκαλί, κόκκινο, μπεζ, κίτρινο, χρώματα άμμου) δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα σε ένα δωμάτιο από ένα χρώμα που προέρχεται από το ψυχρό χρωματικό φάσμα (όπως λευκό, γκρι, μπλε, πράσινο).

Ο αντίκτυπος που έχει κάθε χρώμα στο μέγεθος και τη φωτεινότητα ενός χώρου

Τα χρώματα και τα φινιρίσματα των τοίχων δεν επηρεάζουν μόνο την ατμόσφαιρα ενός χώρου αλλά επίσης την αίσθηση του μεγέθους του καθώς και το επίπεδο φωτεινότητας. Ο βασικός κανόνας είναι γνωστός: όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο χώρος. Οι μαύρες και οι σκούρες αποχρώσεις κάνουν έναν ήδη μικρό χώρο να φαίνεται ακόμη μικρότερος. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο φως «καταπίνει». Σε έναν ιδιαίτερα φωτεινό χώρο, τα σκούρα χρώματα μπορούν να αποτρέψουν τη λάμψη και να δημιουργήσουν όμορφες αντιθέσεις.

 

Δημοφιλείς αποχρώσεις για τον τοίχο της κουζίνας

Κρεμ, πορτοκαλί, κοκκινωποί τόνοι, καφέ, πράσινο ή μπλε; Ή μήπως κάτι πιο κλασικό, όπως λευκό, γκρι ή μαύρο; Τι θα λέγατε για απαλό ροζ ή ένα διακριτικό ματζέντα σε συνδυασμό με λευκά στοιχεία; Ή γιατί όχι γαλάζιο; Ας τα δούμε ένα-ένα…

Λευκό: διαχρονικό, φωτεινό και ελκυστικό

Αναμφισβήτητα πρόκειται για το κλασικό χρώμα κουζίνας. Οι λευκοί τοίχοι κάνουν μια μικρή κουζίνα να φαίνεται μεγαλύτερη. Αν και το λευκό δίνει την αίσθηση του κρύου, έχει ταυτόχρονα το πλεονέκτημα ότι δίνει την επιλογή για συνδυασμούς με άλλες αποχρώσεις, όπως για παράδειγμα έναν πάγκο εργασίας στο χρώμα του ξύλου ή μία γκρι τραπεζαρία. Επιπλέον, οι λευκοί τοίχοι σε μία κουζίνα είναι σαν να σας καλούν να «παίξετε» με διακοσμητικά αντικείμενα στα ράφια ή να κρεμάσετε πολύχρωμες εικόνες δημιουργώντας έτσι εκπληκτικές αντιθέσεις σε μία ατμόσφαιρα που εκπέμπει ζωντάνια και φρεσκάδα.

Γκρι: Κομψό και μοντέρνο

Το γκρι ή το ανθρακί δημιουργεί ένα δικό του look, καθαρό και χωρίς φασαρία. Οι τοίχοι της κουζίνας σε αυτές τις αποχρώσεις δείχνουν κομψοί και μοντέρνοι, περισσότερο από μια κουζίνα σε λευκό χρώμα. Ο συνδυασμός διαφόρων ανθρακί αποχρώσεων δίνει στην κουζίνα σας μια πολύ ξεχωριστή και αριστοκρατική εμφάνιση. Φαίνεται κλασικό ενώ είναι παράλληλα τάση. Ο συνδυασμός του γκρι με φυσικές επιφάνειες, όπως το ξύλο, θα δώσουν στην κουζίνα σας όψη ζωντάνιας.

Μπλε: Ήρεμο αλλά τόσο αναζωογονητικό

Η ψυχολογία του χρώματος το επιβεβαιώνει: το μπλε έχει ηρεμιστική επίδραση. Όσο μικρότερη είναι η κουζίνα, τόσο πιο ανοιχτή θα πρέπει να είναι η απόχρωση του μπλε για να μην φαίνεται ο χώρος πιο περιορισμένος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία αναζωογονητική αντίθεση συνδυάζοντας απαλές αποχρώσεις του μπλε με φωτεινό χρώμα στα έπιπλα της κουζίνας. Το σκούρο χρώμα δεν ταιριάζει με το απαλό μπλε καθώς δημιουργούν υπερβολικά έντονη αντίθεση. Ο πάγκος από την άλλη, «φωνάζει» για ένα σκούρο ξύλο όπως καρυδιά ή δρύ.

Πράσινο: Χαλαρωτικό και φυσικό

Χαρακτηριστικό της άνοιξης, αυτό το χρώμα μαγεύει. Αποπνέοντας ζωή, κάνει την κουζίνα ένα ζωηρό μέρος που παράλληλα είναι και χαλαρωτικό. Και ποιος θα έλεγε όχι σε μία ήρεμη ατμόσφαιρα όταν μαγειρεύει και τρώει; Ο σχεδιασμός μιας μικρής κουζίνας σε ανοιχτό πράσινο τραβά αυτόματα την προσοχή από οποιαδήποτε αντιληπτή έλλειψη χώρου. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις έντονες αποχρώσεις του πράσινου, καθώς διαταράσσουν την αρμονία και τείνουν να φαίνονται αφύσικές. Τα ανοιχτόχρωμα ντουλάπια και τα ανοιχτόχρωμα ξύλινα στοιχεία συμπληρώνουν τέλεια το look. Από την άλλη, εάν έχετε ήδη στην κουζίνα σας σκούρα στοιχεία – όπως για παράδειγμα τραπέζι φαγητού ή καρέκλες- τότε ένα πιο σκούρο πράσινο είναι αυτό που ταιριάξει απόλυτα χρωματικά. Σε αυτή την περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να βάψετε μόνο έναν από τους τοίχους της κουζίνας σε σκούρο πράσινο.

Χρώματα έμφασης: Πώς να προσθέσετε έντονα χρώματα

Ορισμένες κουζίνες απαιτούν και άλλα χρώματα, έντονα, όπως κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Σε αυτή την χρωματική παλέτα που οι αποχρώσεις έχουν κυρίαρχο χαρακτήρα, απαιτείται λίγη αυτοσυγκράτηση. Η υπερβολική χρήση αυτών των χρωμάτων μπορεί γρήγορα να κυριαρχήσει στην ατμόσφαιρα της κουζίνας σας. Παρόλα αυτά, αυτές οι αποχρώσεις δημιουργούν ιδανικά σημεία έμφασης στον χώρο. Χρησιμοποιώντας τα σωστά και επιλεκτικά στην κουζίνα σας, μπορείτε να δώσετε έμφαση σε κάποια χαρακτηριστικά και να δημιουργήσετε θαυμάσια statements. Τα χρώματα έμφασης δείχνουν μαγικά όταν συνδυαστούν με μία κουζίνα στην οποία κυριαρχεί το λευκό ή το ανθρακί καθώς δημιουργούνται εκπληκτικές αντιθέσεις. Μία ζωηρή μωβ απόχρωση δείχνει επίσης εκθαμβωτική ως χρώμα έμφασης.

Τάσεις και σχέδια για υπέροχες κουζίνες με στυλ

Κοιτώντας μακροπρόθεσμα, ανθρακί και μαύρο είναι τα δύο χρώματα που αποτελούν κυρίαρχη τάση στις κουζίνες. Περιττό να ειπωθεί ότι είναι σημαντικό να έχετε πάντα στο μυαλό πόσο μεγάλη είναι η κουζίνα σας και τι αντίκτυπο θα είχε το μαύρο ως κυρίαρχο σκηνικό. Το γκρι – ανθρακί είναι ίσως μία πιο διαχρονική και κομψή επιλογή. Όταν πρόκειται για την επιλογή χρωμάτων στην κουζίνα σας, ίσως τελικά δεν είναι καλό να βασίζεστε μόνο στο προσωπικό σας γούστο.

Οι τάσεις στις κουζίνες και οι χρωματικοί συνδυασμοί

Οι σημερινές τάσεις της κουζίνας κλίνουν προς τα πιο σκούρα χρώματα, με τις γκρι και μαύρες κουζίνες να κυριαρχούν. Ωστόσο, οι λευκές αποχρώσεις εξακολουθούν να αρέσουν σε πολλούς. Για όσους θέλουν περισσότερο χρώμα: το βαθύ πράσινο και τα σκούρο κόκκινο είναι επίσης ανάμεσα στις τάσεις, με την κυρίαρχη επιλογή να τείνει στις πιο σκούρες αποχρώσεις του πράσινου που παραπέμπει σε δάσος. Το σκούρο πράσινο αποτελεί ιδανική επιλογή για μεγαλύτερες κουζίνες.

Χρωματικοί συνδυασμοί και μοτίβα

Στο τέλος της ημέρας, οποιοσδήποτε συνδυασμός μοτίβων και χρωμάτων ταιριάζει. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τους τοίχους της κουζίνας, συνήθως το πιο απλό δείχνει και πιο όμορφο. Ο συνδυασμός πάρα πολλών χρωμάτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία μη ισορροπημένη εμφάνιση. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή μιας πιο στενής χρωματικής παλέτας σας επιτρέπει να παίξετε με αποχρώσεις από την ίδια οικογένεια χρωμάτων, όπως για παράδειγμα του μπλε. Αυτό δημιουργεί λιγότερες αντιθέσεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητα κακές ωστόσο δημιουργούν ένταση.

Υλικά και φινιρίσματα επιφανειών

Τα ξύλινα πορτάκια, οι προσόψεις και οι πάγκοι κουζίνας εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση, με την καρυδιά και τη δρυ να αποτελούν αγαπημένες επιλογές. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές που προέρχονται επίσης από τη φύση. Με μια θεαματική ποικιλία χρωματικών αποχρώσεων, η έννοια της ματ λάκας επανεφευρίσκει τον εαυτό της σε κάθε σπίτι. Τα φινιρίσματα που παραπέμπουν σε όψη ξύλου προσδίδουν επίσης μία ιδιαίτερη γοητεία. Αφήνοντας ένα ματ φινίρισμα, δημιουργούν μια διαχρονική και φυσική εμφάνιση.

Κουζίνα Nolte σε πράσινο χρώμα

Το κατάλληλο χρώμα για την κουζίνα σας

Η επίδραση των χρωμάτων, των σχεδίων, των συνδυασμών ή των χρωμάτων έμφασης στην ατμόσφαιρα και τη διάθεση μας είναι το ένα πράγμα. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που καθορίζει ποιο είναι το σωστό χρώμα για την κουζίνα σας.

Ακολουθώντας το στυλ και τa έπιπλα της κουζίνας

Το να χρωματίσετε ξανά μια κουζίνα, έχει να κάνει με το δικό της στυλ και με τα ντουλάπια της (συμπεριλαμβανομένων στοιχείων του υπόλοιπου σπιτιού). Επομένως, το ερώτημα είναι αν θέλετε να μείνετε πιστοί σε αυτό το στυλ ή να τολμήσετε μία αλλαγή που θα κάνει τη διαφορά. Εάν για παράδειγμα η κουζίνα σας είναι country-style με πολύ ανοιχτόχρωμο ξύλο, ένα διαφορετικό χρώμα τοίχου μπορεί να δώσει έμφαση στο στυλ. Όπως ας πούμε θα ήταν ιδανικό ένα διακριτικό ανοιχτό πράσινο ή ένα απαλό γαλάζιο ή γιατί όχι μία έντονη μελιτζανί απόχρωση. Αν όμως νομίζετε ότι κάποια χρώματα ενδεχομένως να μην σας αρέσουν μακροπρόθεσμα, τότε προτιμήστε μια χρωματική παλέτα που ταιριάζει με το στυλ της κουζίνας σας και – σε αυτήν την περίπτωση – μάθετε να αγαπάτε τους λευκούς τοίχους. Άλλωστε αυτό θα φέρει στον ορίζοντας άλλες επιλογές, όπως ο πειραματισμός με χρώματα έμφασης για τη δημιουργία εντυπωσιακών statements.