Άνετη κίνηση στην κουζίνα

Τα μυστικά για άνεση και στην πιο μικρή κουζίνα

Η άνεση στην κουζίνα δεν προϋποθέτει απαραίτητα πολλά τετραγωνικά. Υπάρχουν πολύ μεγάλες κουζίνες που είναι πραγματικά άβολες ενώ από την άλλη βλέπει κανείς μικρές κουζίνες να είναι τόσο λειτουργικές και παραδόξως τόσο ευρύχωρες που δεν μπλέκεται ο ένας στα πόδια του άλλου!

Για να επιτευχθεί αυτό, το μυστικό κρύβεται στις αποκαλούμενες “διαδρομές” στην κουζίνα. Για αρχή, αρκεί να σκεφτείτε, ποιοι χρησιμοποιούν κυρίως την κουζίνα και με ποιο τρόπο. 

Οι δύο βασικοί κανόνες για άνεση στην κουζίνα

1. Οι τρεις περιοχές -ψυγείο / ντουλάπα τροφίμων, εστία μαγειρέματος και πλύσιμο πιάτων- δεν πρέπει να απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από δύο τεντωμένα χέρια. 

2. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος ώστε να μαγειρεύουν περισσότερα άτομα ταυτόχρονα. 

Τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη για να σχεδιάσετε έξυπνα «διαδρομές» στην κουζίνα σας;

5 χρήσιμες συμβουλές:

Κλασικό ή τριγωνικό σχήμα κουζίνας;

Εάν η κουζίνα σας είναι μικρή, σχεδιάστε τις τρεις περιοχές τη μία δίπλα από την άλλη. Εάν έχετε μεγαλύτερο χώρο η τριγωνική διάταξη είναι η καλύτερη.

Δεξιά ή αριστερά;

Αυτός που χρησιμοποιεί την κουζίνα κατά κύριο λόγο είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας; Αυτό επηρεάζει σημαντικά τη σειρά των εργασιών στην κουζίνα και θα ήταν χρήσιμο να γίνει ο σχεδιασμός των περιοχών ανάλογα.

Κρατήστε αποστάσεις!

Στο σχέδιό σας υπολογίστε μια ελάχιστη απόσταση 120 cm μεταξύ των βασικών περιοχών. Το βάθος του πάγκου εργασίας και του ντουλαπιού της κουζίνας κάτω από αυτόν πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 εκατοστά.

Επαρκής χώρος εργασίας στην κουζίνα

Μεταξύ της κουζίνας και του νεροχύτη πρέπει να υπάρχει χώρος τουλάχιστον 90 εκατοστών. Για να κάνετε την προετοιμασία του γεύματος ευχάριστα, 120 εκατοστά χώρου εργασίας είναι ιδανικά. Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι εξαιρετικό!

Έξυπνη αποθήκευση στην κουζίνα

Τα πιο χρήσιμα σκεύη αποθηκεύονται καλύτερα κοντά στις εστίες και τον φούρνο, ενώ τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται κοντά στην περιοχή όπου γίνεται η προετοιμασία για το μαγείρεμα.