Η ιδανική κουζίνα για ένα σπίτι γεμάτο χρώμα όπως και η… ζωή

Η Katrin είναι 38 ετών, merchandising manager, μητέρα δύο αξιαγάπητων κοριτσιών, παντρεμένη, λάτρης του καφέ και της διακόσμησης. Έχει πάθος με τα χρώματα και τα λουλούδια, τα vintage αντικείμενα και το cozy living. Έχτισε το σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της Sven το 2017. 

Όπως τονίζει, κάθε μέρα στο σπίτι με τα κορίτσια τους Marlen και Klara είναι γεμάτη από αγάπη, διαφορετική και με πολύ… χρώμα. Το 2019 εκπλήρωσαν το όνειρό τους για διακοπές με τροχόσπιτο δίπλα στη Βαλτική Θάλασσα και έκτοτε δηλώνουν παθιασμένοι glampers. 

Μέχρι να μπορέσουν να ζήσουν μόνιμα δίπλα στη Βαλτική, συνεχίζουν να διανθίζουν το σπίτι τους μεταξύ Αμβούργου και Βρέμης. Μία γεύση από την κουζίνα τους…

Ποια είναι τα tips σου για να ενσωματώνεις πολύχρωμα διακοσμητικά στοιχεία σε ένα χώρο;

Να επιλέγετε πάντα τα στοιχεία συνδυάζοντάς τα με τα χρώματα των τοίχων. Συνήθως επιλέγω στοιχεία που ταιριάζουν τέλεια στο κάθε δωμάτιο όσον αφορά το χρώμα.

Πώς μπορείς και φέρνεις περισσότερο χρώμα μέσα στην κουζίνα;

Λατρεύω τα πολύχρωμα αξεσουάρ όπως βάζα, λουλούδια, πετσέτες ή κεραμικά. Αυτά μπορούν εύκολα να εναλλάσσονται και να διακοσμούν τον χώρο εκ νέου κάθε φορά με διαφορετικό χρώμα. Είμαι επίσης fan του να υπάρχει ένας έντονος τοίχος όπου μπορούν να τοποθετηθούν αφίσες.

Ποια χρώματα θεωρείς πως δένουν απίστευτα καλά μεταξύ τους;

Το κίτρινο, το κίτρινο και το κίτρινο. Προσθέστε σε αυτό λίγο ανοιχτό μωβ και λίγο ροζ. Μαζί αυτά τα χρώματα φαίνονται ταυτόχρονα ζεστά και ζωηρά. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η μίξη. Επιπλέον πάντα μου άρεσε ο συνδυασμός τους με χαλκό. Το πράσινο δεν λείπει επίσης ποτέ μέσα από τα φυτά και τα φρέσκα λουλούδια. Χαρίζει νότες φυσικότητας και φρεσκάδας.

Λατρεύεις τα χρώματα, αλλά η κουζίνα σου έχει γίνει μάλλον απλή. Πώς κι έτσι;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Όταν σχεδιάζαμε το εσωτερικό του σπιτιού, αρχικά θέλαμε μια κουζίνα σε taupe και γυαλιστερή. Μέχρι τη συνάντηση για τον τελικό σχεδιασμό είχα αποφασίσει όλα τα χρώματα και από τα υπόλοιπα έπιπλα. Σε σχέση με το συνολικό concept  και το πάτωμα, μου άρεσε τελικά μία λαμπερή κουζίνα με πάγκο. Αποπνέει ηρεμία κι έτσι ταιριάζει σε όλες τις χρωματικές μου ιδέες.

 

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσή σου;

Έκανα διακόσμηση σε όλη μου τη ζωή, ήταν το πάθος μου. Πριν από 20 χρόνια έκανα κάποια εκπαίδευση στον σχεδιασμό σε οθόνη. Το κεφάλι μου είναι πάντα γεμάτο από νέες ιδέες και συχνά παίρνω επιπλέον έμπνευση από περιοδικά, τα κορίτσια μου, τη φύση ή το Instagram.

Ωστόσο, δεν είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθος με τα χρώματα; Πώς καταφέρνεις το αποτέλεσμα με τα διακοσμητικά να μην δείχνει ακατάστατο;

Είναι όντως. Ο καθένας έχει τα αγαπημένα του χρώματα μέσα στα οποία θέλει να ζει. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στις αποχρώσεις και τα εφέ παρά να χρησιμοποιείτε πολλά και διαφορετικά χρώματα. Τις περισσότερες φορές βασίζομαι στις χρωματικές αποχρώσεις και παίρνω τα ίδια χρώματα ξανά και ξανά. Έτσι τα διακοσμητικά δείχνουν προσεγμένα και τακτοποιημένα μέσα στο σπίτι μας καθώς το χρωματικό concept υπάρχει σε κάθε δωμάτιο και σε όλο το σπίτι.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο χρώμα και πώς το έχεις ενσωματώσει στο σπίτι σας;

Φυσικά το κίτρινο. Μου αρέσει η ζεστασιά, η ζωντάνια του και η καλή διάθεση που δημιουργεί. Έχω βάψει κάποιους τοίχους σε κίτρινο χρώμα και έπειτα έχω πολλά διακοσμητικά, όπως βάζα, κεριά, κορνίζες και υφάσματα τα οποία συνδυάζω με διάφορους τρόπους.

 

Έχεις ένα πραγματικά θαυμάσιο λιβάδι από φυτά στο σπίτι σου και επιπλέον πολλά λουλούδια μέσα στον χώρο. Τι σημαίνουν τα φυτά για εσένα και ποιος ο ρόλος του στη διακόσμηση του σπιτιού;

Απλώς λατρεύω τα λουλούδια. Έχουν μια υπέροχη φυσική ομορφιά που συχνά μοιάζει βγαλμένη από πίνα ζωγραφικής. Δίνουν σε κάθε δωμάτιο μία ξεχωριστή αίσθηση και επιπλέον σου δίνουν τη δυνατότητα να κάνεις τόσα πολλά πράγματα στη διακόσμηση.

Τι ακριβώς είναι το #vasenmoove;

Ήμασταν κλεισμένοι στο σπίτι λόγω κορονοϊού και δεν συναντούσαμε κανέναν ούτε κάναμε γιορτές. Ήταν όλοι απομονωμένοι στα σπίτια τους. Είχα μαζέψει σε ένα σημείο όλα μου τα βάζα θέλοντας να βγάλω μία φωτογραφία. Εκείνη την ώρα σκέφτηκα όλους όσους ήταν μέσα στα σπίτια τους και το θεώρησα μία καλή ιδέα για επικοινωνία: Να καλέσω τους πάντες σε «κίνημα του βάζου».

Είσαι εξαιρετικά δημιουργική και σου αρέσει να μαστορεύεις. Έχεις πολλές DIY κατασκευές στην κουζίνα σου;

Η αλήθεια είναι πρέπει να επανέλθω σε αυτό. Μέχρι στιγμές έχω αλλάξει μόνο διάταξη σε ένα ντουλάπι. Το έβαψα και του ταίριαξα πόμολα.

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις χρωματιστές προσόψεις;

Φυσικά. Υπάρχουν τόσα πολλά λαμπερά χρώματα, προσόψεις και εξαρτήματα. Αν θα μπορούσα, θα έφτιαχνα διαφορετική κουζίνα κάθε μήνα.

Μαγειρεύεις τόσο πολύχρωμα και εξαιρετικά όσο διακοσμείς;

Μαγειρεύουμε πολύ προσεκτικά με φρέσκα υλικά από τοπικές φάρμες. Στα δύο μας κορίτσια αρέσουν τα «κανονικά» πιάτα, όπως πουρές πατάτας με καρότα, λαχανικά στην κατσαρόλα ή το ρυζόγαλο.

Έχεις να δώσεις κάποιες συμβουλές ή tips για το τι πρέπει να προσέξει κάποιος όταν σχεδιάζει μία κουζίνα;

Ένα πράγμα που εμείς κάναμε εκ των προτέρων ήταν να κολλήσουμε στο πάτωμα τις διαστάσεις των επίπλων κουζίνας ώστε να δούμε αν περισσεύει αρκετός χώρος τριγύρω. Αυτό θα το έκανα σίγουρα ξανά. Ήταν επίσης σημαντικό για μένα να έχω πολύ φως, όχι πολλά ντουλάπια τοίχου και μία πρόσοψη ντουλαπιού κουζίνας στο βοηθητικό δωμάτιο (utility room). Βάλαμε επίσης ένα στενό παράθυρο για να βλέπουμε το ηλιοβασίλεμα το απόγευμα αλλά και για να μπορούμε να κοιτάμε έξω στον κήπο ενώ κάνουμε δουλειά στην κουζίνα.

Τι είναι αυτό που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να μην το είχες στην κουζίνα σου;

Το γκισέ, τα διάφορα συρτάρια, χειροποίητα κεραμικά, λουλούδια, βάζα, καφές και μουσική.

Στα παιδιά αρέσει επίσης να μαγειρεύουν;

Η μεγάλη είναι 6 ετών και της αρέσει να βοηθάει στα κέικ και την πίτσα. Η μικρή είναι ενός και της αρέσει να δοκιμάζει να ασχολείται με όλα προς το παρόν.

Τι σημαίνει για εσένα η ζωή στην κουζίνα;

Περνάω πολύ χρόνο εδώ, είναι το κέντρο του σπιτιού. Έχουμε ανοιχτό σαλόνι – κουζίνα και συχνά εργάζομαι στην κουζίνα για να ρίχνω ματιές στα κορίτσια που παίζουν στο σαλόνι. Τρώμε στον πάγκο και συζητάμε για πώς ήταν η μέρα μας ή πίνουμε εκεί το καφέ μας.

Χτίσατε το σπίτι σας το 2017. Τι συμβουλές θα ήθελες να είχες πάρει πριν και τις οποίες θα ήθελες να δώσεις εσύ τώρα σε άλλους;

Μας φρόντισαν πολύ καλά και είχαμε πολλές συμβουλές, κάτι που είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Οι εξειδικευμένες εργασίες θα πρέπει να γίνονται πάντα από τους αντίστοιχους ειδικούς. Το να οπτικοποιήσεις τα πάντα εκ των προτέρων δεν βοηθά και ο προγραμματισμός είναι το παν.